Op safari.
Door: Tink en Lisette.
Blijf op de hoogte en volg Tinka en Lisette
19 Juni 2007 | Zuid-Afrika, Pretoria
We hebben bij verschillende grote winkels gekeken wat we kunnen kopen van het geld. We hebben nu een aardige lijst van spullen en materialen die we kunnen halen. Het is leuk om hiermee bezig te zijn.
Soms is het toch wel erg jammer dat we taal, Xhosa, niet spreken. Af en toe vragen we aan de juffrouw wat de kinderen zeggen of wat ze met hen aan het doen is. Ook vertelt ze ons grappige dingen die de kinderen haar vertellen. Zo vragen de kinderen regelmatig aan haar wanneer ze weer een werkblad mogen maken aan de tafel bij “the aunties”. Het is leuk dat de kinderen zo enthousiast zijn.
We hebben een erg leuk weekend achter de rug. Op vrijdag zijn we samen met onze “zusjes” van het gastgezin naar de film geweest. Het koste wel 1,60 Euro! Het was een leuke film en goed te volgen zonder ondertiteling.
Zaterdag stond op de planning om samen met de twee vrijwilligers uit Zwitserland naar Addo Elephant Park te gaan.
Voordat we vertrokken zijn we langs het huis van Zolani gereden. Zijn familie had een ceremonie. Bij deze ceremonie slachten ze een koe. Helaas was dat al gebeurt, maar we konden nog wel de overblijfselen bekijken en de niet zo lekkere geur ruiken.
Daarna was het een uurtje rijden naar de backpackers waar we een nachtje bleven slapen. ’s Middags zijn we naar een slangen en roofvolgelparkje geweest. We kregen van de eigenaar een leuke rondleiding en hij kon erg goed vertellen over alle dieren.
We hebben meerdere keren een slang mogen vasthouden, maar bij de giftige bleven we toch op enige afstand. De roofvogels waren ook interessant en nog best zwaar om op je hand te houden.
’s Avonds hadden we in Addo een “Night Game Drive” om 18.00 uur. Dan is het hier immers als donker. Doordat het nu winter is en ’s avonds koud is, kregen we van het park een warme cape. We zaten met tien mensen in een grote open wagen. Voorop zat een vrouw met een enorme zaklamp om de beesten te zoeken. Het was leuk om een safari in het donker te hebben. Spannend als je de beesten hoort, maar helemaal niks ziet. We zijn olifanten, struisvolgels, uilen, elanden, kudu’s, een buffel, een wrattenzwijn en andere kleine nachtdieren tegen gekomen.
De volgende ochtend hadden we om 9.00 uur onze tweede safari. Nu konden we het park echt goed bekijken. We hadden weer een mooie open Jeep. En wij zaten helemaal voorin. Helaas heeft dit park niet veel verschillende soorten dieren als op onze eerste safari. Maar we hebben genoten van de vele olifanten die we zagen.
Prachtig als die dieren zo dichtbij zijn. Er waren ook verschillende baby olifantjes. Omdat ze nog maar een paar maanden oud zijn kunnen ze nog niet met hun slurf overweg. Dit is echt een komisch gezicht. Het zwabbert alle kanten op en ze kunnen nog geen takjes of gras plukken.
Tijdens de safari misten we het "ge-oe" en "ge-aa" van onze ouders. We hoefden nu ook maar met een camera foto’s te maken in plaats van drie camera’s en een videocamera.
Jammer dat ze er niet bij waren!
We hebben opnieuw ervaren dat de Afrikaanse tijd erg anders is dan de Nederlandse tijd. We vroegen of de mensen van Imbewu ons om 12.30 uur in Addo weer op konden halen. We hielden er al rekening mee dat ze niet precies op tijd zouden komen. Maar we hadden niet verwacht dat ze er pas om 15.00 uur zouden zijn. Gelukkig scheen de zon en hebben we daar lekker van genoten.
Zo wordt het lijstje met Afrikaanse gewoontes steeds groter, dat wordt nog wennen als we weer terug in Nederland zijn.
Bedankt dat jullie ons nog steeds blijven volgen.
19 Juni 2007 - 09:31
Paul:
Wat een safari's maken jullie, snel naar Burgers Bush als jullie weer in NL zijn!!
Goed werk dames,
x Paul -
19 Juni 2007 - 09:48
Ellen:
He Afrikaantjes
Toch wel heel lief dat jullie ons gemist hebben bij deze safari. Ik had hem graag met jullie meegemaakt en ben best jaloers op jullie. Ik weet zeker dat Jac jullie graag haar camera had gegeven voor een paar prachtige kiekjes. Geniet van alles en heel veel plezier nog daar.
Dikke kus van Ellen -
19 Juni 2007 - 09:52
Kim:
Dag meiden! :D
Wat doen en zien jullie daar ontzettend veel zeg, nogsteeds erg leuk om te lezen!
Geniet ervan saampies!
Xx Kim -
19 Juni 2007 - 10:15
Linda S:
Hoi hoi
Leuk dat jullie bij een gastgezin verblijven. Nog intenser cultuur snuiven. Ben nieuwsgierig naar de foto's van de safari...
Hier heb ik gister de diploma uitreiking gehad. Was erg leuk met optredens van studenten en leraren. Matthijs heeft ook op het podium gestaan! Hij heeft met zijn pasgeboren band opgetreden. Ik wist dat hij wel aardig kon zingen, maar dit overtrof mijn verwachtingen! Hij was wel zenuwachtig, maar dat was nergens voor nodig. Stoer van hem! We hebben heel hard ge-applaudiseerd!
Het was een echt feestje, met aan het einde heel veel ballonnen!
Ik hoop dat het goedkomt met alles wat jullie gaan kopen voor de school. Heel veel succes hiermee!
Groetjes! -
19 Juni 2007 - 11:02
Anja Vermeulen:
hoi meiden,
Het blijft vakantie om te zien. Gelukkig maar. De olifanten zijn wel lief om te zien, maar die andere enge beesten hoeft niet zo voor mij. Leuk dat er nog een Tinka is daar. Hoe reageerden ze op jouw naam? Vonden ze het niet vreemd? Fijn dat die schatjes zo blij zijn met die Aunties.
Waardering dus volop.
Nou op naar weer het volgende bericht.
Veel liefs van John, Anja, Tessa en Elwin. -
19 Juni 2007 - 11:13
Jac:
Hey meiden,
Erg leuk, safari in een open jeep. Het ziet er prachtig uit, het blijft nog steeds genieten van de natuur! Ja Lisette, dat wordt nu toch ook in Nederland wandelen in het bos.
Ellen, ik had eigenlijk zelf wel heel graag de foto's gemaakt.
Lisette sjaal staat je goed.
Nog veel plezier.
gr. kus Jac -
19 Juni 2007 - 13:51
Anne:
ey lizet!
Erg leuk, safari in een open jeep.
Je hebt er al veel gemaakt zeg.
De fotos zijn super.word er helemaal jarloers van.
Volgens mij als je terug in NL bent dan ben je niet meer bang voor spinnen en ander kleine insecten.
Nou heel veel plezier nog.
XXXXX -
19 Juni 2007 - 15:46
Rachel:
Hey Lisette en Tinka,
Is het nog een beetje vol te houden zo ver van ons vandaan?!?! Hahaha
Met zulke schattige kindjes en leuke safari's lijkt dat me niet.
Veel plezier nog, en tot over uhhh... als ik het goed heb bijgehouden met Niels, 44 dagen.
Liefs, Rachel -
19 Juni 2007 - 15:47
Rachel:
... het lijkt me niet zo moeilijk volhouden,.. bedoel ik uiteraard! hihi ... -
19 Juni 2007 - 17:10
Margret:
ik blijf erbij, je kunt best z'on kleintje meenemen! ze zijn zo schattig!
onze laatste loodjes wegen heel zwaar, op school. gelukkig nog maar 2x 2 dagen.
nog veel plezier met alle leuke dingen en de groetjes aan de "pleegfamilie".
kus margret -
19 Juni 2007 - 17:11
Janneke:
Geweldig meiden!!En wat gaat de tijd snel!!
Super wat jullie daar beleven!!
Liefs janneke -
19 Juni 2007 - 17:15
Tess:
wauw mooie foto's! jullie doen egt veel te veel leuke dingen daar...ik wil ook naar afrika! :P en volgens mij zijn jullie aant eind hiervan voor geen enkel beestje nog bang.
XXX
Tess -
19 Juni 2007 - 18:28
Patrick:
Ik heb genoten van die mooie verhalen en schitterende foto's die jullie hebben gemaakt in dat prachtige zuid afrika.
Wij houden je moeder in de gaten bij euroselectief, maar soms mist ze jullie wel. Ze had niet op met praten over jullie en alles wat ze heeft meegemaakt.
Gelukkig heb ik jullie site nog op tijd gevonden om jullie nog een fantastische ervaring toe te wensen.
groetjes en geniet van alles wat er nog op jullie pad komt. -
19 Juni 2007 - 18:32
Sherina En Melissa:
hoi tinka en lisette wat hebben jullie mooie foto's.
hebben jullie het nog naar jullie zin, want anders willen wij de rest van de tijd wel komen want het is daar zo mooi.
liefs melissa en sherina ( dochters van patrick ) -
19 Juni 2007 - 18:55
Lydia:
Meiden, ik lees het allemaal vol bewondering... wat maken jullie toch veel moois mee! Blijf genieten...
xjes -
19 Juni 2007 - 19:59
Lisette:
Hey meiden! Wat een geweldige foto's toch weer!!! Ik geniet er zelfs van om naar te kijken! Laat staan hoe jullie dit allemaal ervaren! Vet hoor!! Nou, ik ben benieuwd naar de volgende! Have fun!! Liefs, Lies -
19 Juni 2007 - 20:28
Niels:
Hai schatten!
Wat een prachtige foto's zeg!!
je keek wel ff heel moeilijk met die slang om je nek tink!!
En wat mijn moeder zegt over zo'n koter meenemen dat vergeet maar!!
wel bellen en smssen weer!!
heel veel liefs en een dikke kus voor jullie beide
19 Juni 2007 - 20:47
Suzanne:
Heej tinka,
Leuk om weer even te horen hoe het is daar in Afrika! Blijf foto's maken want die zijn echt heel mooi!!!!!
geniet ervan!!
kusjes suzanne -
20 Juni 2007 - 07:07
Angelique En Remy :
gaaf man al die dieren denk dat ik ook maar een keer moet gaan.
wij gaan al bijna op vakantie naar malgrat in spanje lekker heb ik zin in.
ga ik ook van die mooie foto's maken hahah
nou spreek jullie snel weer
dikke kus
angelique en remy -
20 Juni 2007 - 11:50
Pastoor Van Ars:
Hoi Tinka en Lisette
Wat zijn die olifantjes schatig(^:.
En die kindjes ookal.
Jullie durven wel zeg,wat een lef.
groetjes Mara
20 Juni 2007 - 13:03
Hanneke:
Wat maken jullie veel mee, zeg, fantastisch! Ik blijf jullie volgen. Geniet en veel plezier! -
20 Juni 2007 - 14:21
Meryem:
Hallo Tinka en Lisette!!
hoe gaat het met jullie ?
watzijn de olifanten lief.
ik zit op het school:pastoor van arsschool
ons juf is margret en wilma
het gaat heel goed met u vriend niels!
doei veel plezier
liefs:meryem -
23 Juni 2007 - 20:44
Sandra:
Hey Lisette,
Ja ja nu is het kaartje goed aan gekomen...
Bedankt hier voor erg lief en leuk.
Hier is het nog steeds druk en ziektewet, tabl slikken waar je zelfs die olifanten daar mee plat kunt krijgen maar het mag voor mij niet baten maar we gaan gewoon stug verder..
Verder mogen we niet klagen en Roel is erg lief voor me natuurlijk.
Het weer hier is ook nog steeds niet ju van het maar dan komt wel goed.
Weer super foto's dames echt mooi..
Hopelijk komen jullie met die mensen daar tot een goed besluit voor het geld maar dat zal ook wel goed komen.
Geniet er nog lekker van want nu kan het nog het is af tellen maar voor dat je het weet zit je voor de eerste keer bij ons en de tussen de dieren...hihiih
dikke kus en wij tellen ook af
Sandra en Roel
en pootje van Rossi en Scar -
24 Juni 2007 - 09:58
Pastoorvanarsschool:
hoi tinka en lisette de foto s van de kinderen zijn luek zeg.ik wou dat ik daar ook kon zijn maar ja wat maakt het uit.veel plezier noch daar groetjes briechell.(k)