Het leven in PMB.
Door: Tinka en Lisette
Blijf op de hoogte en volg Tinka en Lisette
20 Maart 2007 | Zuid-Afrika, Pietermaritzburg
In een week tijd is er veel te vertellen vanuit hier.
Ze hebben ons bij de baby's en peuters harder nodig dan op de crche, vandaar dat we nog niet veel zijn geweest. Maar vorige week hebben we twee dagen geholpen.
We hebben een uitstapje naar het station van Pietermaritzburg gemaakt. Dit is achter het weeshuis. Dit was niet te vergelijken met een uitstapje zoals in Nederland. De rechte lijn die de kinderen twee aan twee moesten maken, was ver te zoeken. Ook het oversteken ging heel apart. Opeens hoorden we Jenny schreeuwen "Run, Run", en daar renden alle kinderen zomaar de drukke weg over. Wij stonden met onze oren te klapperen. Groep 3/4 en 6 van Het Klokhuis, wij zijn trots op de mooie rij die jullie kunnen maken!
Verder hebben we de elastieken vanuit Nederland gegeven. Ze waren ook leuk als ketting, vonden de meiden. Het was even onwennig, maar toch leuk. De rest van de middag hebben we buiten spelletjes met hen gedaan.
Omdat het werken in de creche op een hele andere manier gaat dan in Nederland, vinden we het werken met de baby's en peuters leuker. We bieden ons ook vrijwillig aan om de was te doen, zodat we niet te lang naar de creche hoeven. En met zo'n stapel was zijn we wel een tijdje zoet. De wasmachine kan maar een programma tegelijk draaien. Eerst soppen we alles, ongeveer drie keer een trommel vol, dan moet alles eruit, spoelen we alles en daarna nog eens met wasverzachter.
Nu we meer in "The bottom house" zijn hebben de "aunties" ons nicknames gegeven, omdat onze eigen namen te moeilijk zijn.
Lisette is omgetoverd tot Lisa.
En Tinka heet voortaan Tina.
Af en toe hebben we het daarom niet door dat ze het tegen ons hebben.
We hebben nu al een aantal keren meegemaakt dat kinderen komen en gaan uit het weeshuis. Vorige week is een baby terug gegaan naar haar oma en ook vandaag zijn twee zusjes door hun oma opgehaald.
We hebben twee grotere kinderen bij ons in huis slapen. Er was geen plaats in het weeshuis voor oudere kinderen, dus verblijven ze voor enkele dagen bij ons.
Wel vreemd dat het zo'n komen en gaan is van kinderen. Maar natuurlijk fijn voor ze, wanneer ze weer een eigen thuis krijgen.
Zo hebben we ook een nieuwe jongen, "Meneer Navel", noemen we hem. Hij heeft echt een gigantische navel, hij steekt wel 5cm uit z'n buikje. Lisette schrok zich rot toen ze het de eerste keer voelde.
Sporten hoeven we hier niet. We lopen namelijk overal naar toe. Naar de kleine supermarkt is het ongeveer 15 minuten lopen. En naar de office, 30 minuten. Daar zijn ook de leuke winkels, dus 's middags kunnen we lekker shoppen. En zit onze dagelijkse wandeling er weer op. We dragen de spullen die we gekocht hebben nog net niet op ons hoofd. Zoals veel vrouwen hier op straat wel doen.
Het eten koken 's avonds gaat redelijk. De ovenfrietjes waren lekker, maar gehaktballen uit blik zijn niet te eten. Verder wordt onze koelkast steeds voller. We lopen soms ook naar de "SuperSpar", hier hebben ze heerlijk eten. Bijna hetzelfde als in Nederland.
Vanavond maken we kipburgers met groente uit de vriezer. Inclusief mayo, ketchup en uien.
Dus je hoort wel, Afrika is zo slecht nog niet.
Dit weekend zijn we naar de film geweest. Dit doen we niet nog een keer, want het was erg duur. Wel 2 Euro per persoon. Poeh, Poeh!
We konden alles goed volgen in het Engels.
Daarna nog lekker gegeten, tapas voor nog geen 7 Euro per persoon. Zondag hebben we gewinkeld. Natuurlijk beide kleding gekocht!
We hebben ook weer kennis gemaakt met wat Zuid-Afrikaanse insecten. Toen het regende en onweerde van de week, schuilde er een grote gekko bij ons in de woonkamer. Bij Julie thuis zitten er mega spinnen voor het raam. En Lisette kwam een grote sprinkhaan tegen bij de voordeur van het weeshuis!
Ook de muggen hebben ons gevonden. In het begin was Lisette alleen de klos, maar nu moet Tinka er ook aan geloven. Onze voeten zijn het lekkerst. We hebben niet echt gevoel dat zalfjes en middeltjes helpen. Gelukkig is het 's avonds iets kouder en kunnen we de dekens over ons heen leggen. We hebben nog niet echt het gevoel dat we dan minder geprikt worden, maar voor het idee helpt het.
Ons eerste pakketje is aangekomen. Dank je Ellen, we zullen iedere letter van de tijdschriften lezen. En bedankt voor de kaartjes.
Het is erg leuk om post uit Nederland te krijgen. We hangen alle kaarten op onze slaapkamer.
Foto's zijn ook welkom, dan vergeten we niet hoe jullie eruit zien, haha.
Bedankt voor jullie reacties, zijn er elke keer weer erg veel. Leuk om te lezen.
20 Maart 2007 - 12:15
Paul:
Hey Tina en Lisa!!
Goed werk daar!! Intussen heb ik Jamy bezig gehouden met poker (hij heeft verloren).
Veel succes
Paul -
20 Maart 2007 - 12:16
Liza:
hey meiden,
Het klinkt echt nog steeds super. Af en toe heb ik gewoon de neiging om het vliegtuig te pakken en even te komen kijken daar... maarja helaas. Hier heeft het nog gesneeuwd, dus geniet maar van het lekkere weer!! Tink, alvast gefeliciteerd met je mannetje, ik ga maar uns een cadeautje voor hem halen nu! tot hoors, kuzz -
20 Maart 2007 - 12:44
Rogier:
Hey lisetje,
Hoe is het met je?? Leuk om al jullie verhalen te horen...maar jullie vermaken je daar wel een beetje? Ben op dit moment erg druk met school om alles te herkansen..Blèh! dan in oktober op stage hoop ik. Als het goed is komt Jam binnenkort gezellig naar Leeuwarden..dan kunnen we daar even de boel onveilig maken.
Voor de rest eigenlijk weinig te melden..
Dikke kus en pas op voor overstekende zebra's...af en toe komen ze uit het niets...rotbeesten!
kus
Rogier -
20 Maart 2007 - 13:02
Janneke:
Leuke story weer!
Maar als ik aan al die dieren denk wordt ik al beroerd!GEEN afrika voor mij!
Geniet nog lekker daar!
Kus Janneke -
20 Maart 2007 - 13:08
Jamy:
Hay lieve meiden,
ik kan me idd voorstellen dat liset niet zo blij was met het voelen van een naveltje! HiHi! Verder is het goed om te horen dat jullie je nog steeds vermaken! Maar daar was ik ook niet bang voor! Nou ik zou zeggen tot het volgende bericht of sms.
Dikke kus
Ps Paul heeft zelf ook alleen maar verloren met poker.... -
20 Maart 2007 - 16:36
Sandra:
Hey meiden,
Het gaat jullie er denk ik en zie ik wel goed af, oke op de muggenbulten na. Ik denk dat jullie veel verschil zullen zien tussen daar en hier op school bijv. met alleen al dat uitstapje. Verder echt weer een heel leuk verhaal van jullie en wat jullie daar bezig houdt.
Zaterdag is het definitief, dan ben ik inwoner van Arnhem. Duurt jammer genoeg nog wel ff voor dat je het kunt komen bekijken. Maar daar kijk ik al naar uit.
Heel veel plezier nog daar,en ik kijk er weer naar uit om weer wat van jullie te kunnen lezen..
Dikke kus Sandra nog woonde in Venlo hihihi -
20 Maart 2007 - 18:44
Jola:
Hoi Tinka & Lisette,
Leuk dat jullie het zo naar je zin hebben daar tussen al die kleintjes.
Jullie slikken toch wel malaria tabletten hè?
Gaan jullie nog op safari of wordt dat pas in jullie vakantie als de familie overkomt?
Veel foto's maken zodat wij kunnen genieten, ik krijg heimwee naar Afrika en wil wel weer terug.
Ik wacht met spanning op jullie volgende verhaal,
groetjes,
Jola
20 Maart 2007 - 21:25
Karen:
Hey meiden!
Leuk om te lezen dat alles goed gaat daar en jullie het naar je zin hebben. De foto's van alle kindjes zijn echt heel schattig en natuurlijk het weer daar...stuur n beetje hierheen!
Groetjes Karen -
21 Maart 2007 - 07:46
Michiel:
Nou dames jullie hebben wel lol berijp ik! Geniet van het lekkere weer want hier krijgen wij binnenkort sneeuw. Eigelijk zag ik jullie mailtje voor het eerst, daarom voor het eerst een reactie, ging elke keer in mijn spam folder. Erg leuke foto's als ik ze zie verlang ik weer om die kant op te komen. Veel plezier nog en tot volgende keer.
Take it easy
Michiel -
21 Maart 2007 - 08:35
Monique En Herm:
hoi meiden
leuk hoor die verhalen alleen als ik lees over de insecten dan krijg ik al rillingen. brr vind het erg knap wat jullie doen groetjes -
22 Maart 2007 - 07:14
Fam. Vermeulen:
Hoi meiden, gewoon even een berichtje om te laten weten dat we jullie volgen.
Geniet er maar lekker van.
Groetjes van John, Anja, Tessa en Elwin. -
22 Maart 2007 - 10:05
Marleen Van Chantal:
Hey Lieset,
Nou het klinkt allemaal hartstikke leuk. En op de foto's ziet het er ook heel leuk uit. Heel veel plezier nog de komende tijd.
Kus Marleen -
22 Maart 2007 - 11:41
Linda:
Hey Lisette en Tinka!
Leuk om weer de nieuwe verhalen te lezen!
Wat ik me afvroeg is of jullie nog iets van een plan hadden om daar te gaan doen? Jullie helpen daar natuurlijk enorm in het weeshuis en de creche. Die cadeautjes zijn echt leuk! Maar zoals dat uitstapje, hebben jullie dan ook niet de kriebels om daar iets aan de doen? Dat had ik toen met buitenlandstage, na een paar weken, namelijk wel.
Ik kan me voorstellen dat jullie elke dag heel veel nieuwe indrukken krijgen, vermoeiend denk ik, maar indrukwekkend.
Echt heel leuk om alles te lezen en de foto's zijn geweldig! Zou ook zo bij jullie op bezoek willen komen!
Liefs, Linda -
22 Maart 2007 - 15:48
Klifmannetjes:
Wij hebben het feestje van Niels netjes gevierd. De rookmelder ging maar 5 keer af. je had hele leuke cadeautjes gestuurd. Zaterdag zie ik je moeder weer. Gaan we swingen! Enne.... die boodschappen......ik herken dat!
Zorg goed voor jullie beiden en tot schrijfs, of tot horens....kusjes Margret -
23 Maart 2007 - 12:55
Kim:
Haai meiden!
Wat een verassing! Post vanuit Afrika! Heel erg bedankt! Is volgens mij heel snel gegaan, zie dat jullie em 19-3 verstuurd hebben.
Hier is het inderdaad heel anders, maar dat weten jullie vast nog! ;-) Lio is echt super, inderdaad nog veel lol met Marije en Arjanne, haha.
Geniet ervan meiden en ontzettend bedankt voor jullie kaartje! -
23 Maart 2007 - 19:58
Marlies:
Hey liset! Hoe gaat het met je daar? Ik herken de verhalen en herken de foto´s... wat een fantastische dingen maak je mee. Blijf er vooral van genieten, je bent zo weer terug en alles blijft in Nederland toch hetzelfde.. Maar zo te zien halen jullie wel alles eruit eruit wat erin zit!x Marlies -
25 Maart 2007 - 10:46
Kira Uit Groep 6:
Heey meiden
ik hoop dat jullie het heel leuk en gezellig hebben
groetjes van:
Kira
25 Maart 2007 - 13:40
Mama (Ellen):
Hallo lieve meiden
Wat voelde ik me vrijdagavond verbonden met jullie toen ik uigenodigd was bij de Tafels voor Zuid-Afrika Fundraisingproject 2007 in het Gelredome.Er werd deze avond 50 duizend euro opgehaald voor de kansarme kinderen in Zuid-Afrika.
Geweldig toch.
Liefs van Ellen -
26 Maart 2007 - 09:20
Niels:
Hallo lieve dames!
Leuke foto's hoor, en wat ziet jullie eten er lekker uit zeg!!
ben blij dat ales goed gaat en we veel kunnen bellen en smssen!
Heel veel liefs, dikke kus van mij! -
26 Maart 2007 - 12:46
Demi Lina En Groep 6:
hallo tinka en lisette.
het gaat hier heel erg goed in groep 6.
we missen jullie wel een beetje, maar we kunnen er mee leven. Het is hier lekker warm hoor. we kunnen ook lekker zonnen. Jullie hebben lekker last van de muggen(haha).wij een beetje last klein beetje maar. hebben jullie blaren van het verre lopen?? de groep is niet echt verandert, nog altijd zo druk en nog altijd vervelend. jullie bijnamen zijn erg leuk en grappig. De foto's zijn ook erg leuk.
Die grote navel lijkt ons best eng en vreemd.
Groetjes groep 6
P.S. drieduizend kusjes van de hele groep! en de meeste van de jongens.
26 Maart 2007 - 12:53
Rowan En Retchie :
hoe is het daar hier is het wel goed.
hebben jullie stoute kinderen in het wees huis.jullie hebben leuke foto's.
jullie bijnamen zijn leuk.
ik denk dat de kinderen wel lief zijn.
jullie voeten zitten echt helemaal vol met muggen bulden.hebben jullie nog gekken dingen meegemaakt.hoe veel graden is het daar.wat voor kleren of schoenen hebben jullie gekocht????????.wat voor kleren draagen hun.mooie of viesen.
groetjes.Retchie en Rowan xxxxxxx van de hele klas voor al de meiden
26 Maart 2007 - 16:55
Mieke:
Ben ik weer, ik was aan het terug lezen, zie een stukje waar men kan reageren en begin te typen. Ik heb het berichtje onder "het weekend" geplaatst. Dus even zoeken. -
26 Maart 2007 - 21:34
Jac:
Hoi meiden,
We willen jullie foto's geven maar vanavond is dat niet gelukt, er was iets mis op de site met afhandeling betalen. We proberen het morgen nog eens.
Het ziet er goed uit de excursie die jullie voor de eerste week voor ons in petto hebben. We kijken er naar uit, morgen eerst injecties halen.
Heel veel plezier en we wachten weer op de nieuwe berichten en foto's.
Zijn jullie nog goed thuis gekomen met de taxi.
Liefs Jac -
27 Maart 2007 - 11:33
Fam.Visser:
leuk om te lezen en te zien dat het goed met jullie gaat groetjes Hilly -
27 Maart 2007 - 13:02
Pastoorvars:
Het waren erg leuke foto's. En de kinderen waren erg jong.Groetjes Bram groep 5 -
27 Maart 2007 - 13:18
Past.v.ars:
Ik ben Harun en ik kom uit somalli.
Ik ben tien jaar.
Gaat daar alles goed bij jullie.
groetjes Harun.
hallo ik ben Briechell is alles goed daar hier wel. de foto's zijn leuk.groetjes briechell.doei tot snel. -
27 Maart 2007 - 20:59
Ruud:
Hey Liset,
Klinkt allemaal supergoed hoor. Jullie vermaken je dar prima en zijn nog nuttig bezig ook!!! Heel goed. Hier alles prima, Els en ik zijn druk op huizenjacht..heel leuk maar eren hoop geregel hoor haha
Heel veel plezier daar en we blijven met plezier al jullie verhalen lezen.
groetjes
Ruud en Els -
27 Maart 2007 - 21:21
Maarten Enans:
Hoi Liset en Katink
Leuke foto,s entelkens weer leuk jullie bericht te lezen.
Die insekten lijkt me maar niets.
We hebben hier ook wat zonnestralen
dus kunnen ook wat bij kleuren.
groeten uit apeldoorn.