Eerste maand voorbij! - Reisverslag uit Pietermaritzburg, Zuid-Afrika van Tinka en Lisette - WaarBenJij.nu Eerste maand voorbij! - Reisverslag uit Pietermaritzburg, Zuid-Afrika van Tinka en Lisette - WaarBenJij.nu

Eerste maand voorbij!

Door: Tinka en Lisette

Blijf op de hoogte en volg Tinka en Lisette

28 Maart 2007 | Zuid-Afrika, Pietermaritzburg

De eerste maand is voorbij. Aan de ene kant is de tijd voorbij gevlogen maar het is ook pas 1/5 deel! We hebben het nog erg naar ons zin hier en maken nog steeds verassende dingen mee. We zijn erg blij met de indeling van onze reis. Daardoor hebben we veel afwisseling en vervelen we ons niet. We blijven hier nog een maandje en dan hebben we lekker vakantie!
De ouders van Lisette en de moeder van Tinka komen dan deze kant op. Wij kijken hier erg naar uit. Na drie weken vliegen zij terug vanuit Kaapstad naar Nederland. Wij vliegen dan terug naar Durban om ons avontuur voort te zetten in Port Sint John. De planning krijgt steeds meer vorm. Er worden safari's geboekt en een huurauto geregeld!
Reinhold, Jac en Ellen,we hebben zin om jullie te zien!

Vorige week hebben we meerdere bezoeken aan het ziekenhuis gebracht. Tijdens de rit er naar toe kwamen we langs de armere gedeeltes van PMB. We zagen daar straatkinderen die echt heel zielig waren. Ze snoven lijm uit potjes en zagen er erg slecht uit. De hulp van Childwelfare wilden ze niet aannemen, ze zijn blij met hun leven op straat!
We gingen gelukkig niet voor onszelf naar het ziekenhuis maar voor de kinderen. Het ziekenhuis hier is erg groot, overal waar je kijkt zie je "zwarte" mensen en soms een verdwaalde (vaak niet zo snuggere) blanke.
Vrijdags zijn we met Meneer Navel geweest. Omdat hij ergens op straat gevonden is was er niets over hem bekend en moesten we langs vele doktoren. Elke dokter gaf hem een andere leeftijd, die ze bepaalden aan de hand van het aantal tanden. Drie keer een verschillende leeftijd, de laatste dokter gaf hem de geboortedatum 5 mei 2006. Erg vreemd omdat zo te schatten!
We zijn ook met de twee nieuwe zusjes geweest. Van hen was meer bekend en hoefden we enkel ter controle naar een arts. Gister moesten we wel terug voor een HIV-test. Erg interessant om eens mee te maken. De uitslag was gelukkig negatief. Dus dat is een zorg minder!

We hebben het weekend een Spa bezocht en weer een ritje gemaakt door de "Meander". Hopeloos gezocht naar apen maar helaas niets gezien! De Spa gaan we in april bezoeken want het is echt geen geld voor een weekendje relaxen met massages!
We hebben verder de weekenden al aardig volzitten. Een dagje Karkloof met de familie van Julie, We gaan daar een soort van survivallen.
Misschien nog een weekendje Durban, een speurtocht per auto in de "Meander" van de Rotary en dan komt de vakantie alweer in zicht!

Woensdag 21 maart was het hier "Human Right Day". Naast Niels zijn verjaardag gevierd te hebben met een gebakje was het hier ook feest. Er kwam een optocht langs ons huis met spandoeken en muziek! Dat gaf even een echt Afrikaans gevoel! Verder hadden de kinderen vrij en hebben we ze lekker vermaakt in onze speeltuin voor het huis.
's Middags gingen we lunchen met Mark bij de Rotary. We waren bij mensen thuis met een gigantisch huis met zwembad. Gelukkig hadden we heerlijk weer dus hebben we lekker genoten in de mooie tuin.

We waren net een stel kleine kinderen toen we post uit Nederland ontvingen. Wat is dat gaaf! Enveloppen vol postzegels ziet er alleen al super uit en dan die lieve berichtjes; dankjulliewel!

Verder willen we weer even wat vragen beantwoorden die we in jullie berichtjes hebben gekregen! Groep 6 was weer van de partij! Sowieso iedereen bedankt voor het plaatsen van al jullie berichtjes, het blijft leuk! Daar hebben we een wandelingetje van een half uur voor over!

· Heb je ook al de Zuid-Afrikaanse biltong geproefd?
Deze hebben we inderdaad geproefd maar of we daar blij mee zijn??? Wat een vies spul! Tinka heeft haar laatste beetje in Howick Falls gegooid! Bah!
· Hebben jullie blaren van het verre lopen?
Wij hebben geen blaren op onze voeten. We lopen op slippers of op lekkere wandelschoenen! Het lopen bevalt ons goed. Goede compensatie van basketbal en curves.
· Hebben jullie stoute kinderen in het weeshuis?
Er komen steeds nieuwe kinderen bij in het weeshuis. De eerste dag zijn ze vaak erg verlegen en terughoudend. Wanneer ze hun plekje hebben gevonden, krijgen ze praatjes en zitten er wel eens lastpakken tussen. Vooral de kinderne in de creche kunnen erg vervelend zijn, ook omdat wij ze niet kunnen verstaan is dat erg lastig!
· Wat voor kleren dragen hun,mooie of vieze?
De kinderen in het weeshuis krijgen kleding van het weeshuis zelf aan. Deze worden elke dag gewassen, zelfs pyjama's en dekens! Dus vies is het zeker niet! De kasten zitten gigantisch vol, daar zitten leuke en minder leuke kleren tussen. Wij vinden het zelf erg leuk om leuke setjes uit te kiezen voor de kinderen!

• 28 Maart 2007 - 08:58

Niels:

Hai lieve meiden!!
    ik ben de eerste met een berichtje.
    ik moet het verhaal nog lezen maar ben nu aan het werk!
    De brief is nu echt onderweg!! we bellen en smssen weer
    Veel leifs en een dikke kus!

• 28 Maart 2007 - 09:00

Paul:

Hey dames, bedankt voor het kaartje!! Werkse weer deze week en fijn vooruit kijken naar de vakantie!!

• 28 Maart 2007 - 09:11

Michiel:

Klinkt echt avontuurig uit ja. Kunnen jullie al Africaans spreken?? Ha Ha! Durban is echt super maar Capetown is nog beter, heerlijke standen en natuurlijk de meestal constant mooie weer, geniet ervan ladies. Het zal wel leuk zijn om je ouders weer te zien.
    Met ons gaat het ook prima, eindelijk komt de betere weer deze kant op.

Groetjes

Michiel

• 28 Maart 2007 - 09:35

Simone:

hey dames, wat is het toch leuk om elke keer jullie weer te zien en natuurlijk weer te lezen wat jullie allemaal meemaken ! wij hebben in stokkum ook wat meegemaakt, piet paulusma ( je leest het goed ) was hier !! hij kwam opnames maken voor een nieuw progamma " het mooiste gat van nederland " dus iedereen stemmen op stokkum !! en tinka de bruiloft fotos zijn ook klaar , je staat er ook hier mooi op !!
    groetjes van ons allemaal

• 28 Maart 2007 - 09:41

Sandra:

Hey Lisette,

Wat zijn de foto's weer super om te zien en jullie verhalen wat jullie mee maken mogen er natuurlijk ook zijn. Heb wel het idee dat jullie bij iedere foto bruiner worden...Ggrr.. Ja ik ben jaloers..hihihi..
    Ben nog steeds blij dat jullie je vermaken en nu een beetje de dagen aan het tellen zijn dat de familie langs/aan komt. Echt super.

Roel en ik mogen ons nu met rossi en scar een soort gezinnetje noemen. ja we wonen nu officeel samen.
    Jamy heeft Rossi en Scar al ontmoet nu jij nog maar dat komt er zeker nog wel van.

dikke kus
    en pootjes van Rossi en Scar

• 28 Maart 2007 - 09:48

Janneke:

Whoehoe... Hier een jaloerse janneke!!
    Ziet er allemaal weer prachtig uit!!
    Jullie genieten volop en leveren prachtwerk!
    Hier gaat ook alles zijn gangetje!
    Ik zal soon eens ff wat luchtpost versturen!!
    Rustig aan!
    Kus Janneke

• 28 Maart 2007 - 11:08

Lisette:

Hey!

Wat een leuke verhalen en vette foto's!!! Die kindjes zien er zo lief uit!! en ondeugend! haha!
    Nog bedankt voor je kaartje, super leuk man!! En heb mijn vader weer blij gemaakt met een paar mooie postzegels! haha! Nou, veel plezier nog de aankomende tijd!!! Vet hoorrrr!!!

Liefs,
    Lisette en Maarten

• 28 Maart 2007 - 11:33

Kira:

Jullie maken nog hopelijk veel meer leuke dingen mee ! :)

• 28 Maart 2007 - 12:23

Liza:

Hey meiden, het klinkt allemaal echt zo gaaf!! Hier is het nu gelukkig ook lekker weer... Kijk maar uit naar de vakantie, gaat vast heerlijk worden! Tink, thanx voor je sms!! kuzz liz

• 28 Maart 2007 - 12:33

Jamy:

Hey meiden weer een super leuk verhaal, en mooie vooruitzichten.
    Jammer dat ik ook niet kan komen maar ja ik zal er mee moeten leven...
    Heel veel liefs en een dikke kus

• 28 Maart 2007 - 12:54

Nanda:

Meiden! Leuk verhaal weer!!
    Gaat snel he, jullie zitten dr idd alweer een maand!
    Hahah en kzie dat jullie ook last hebben van gekko's, die salamandertjes.. Die lopen hier ook echt overal rond!! Superleuk dat jullie bijna bezoek krijgen, mijn mama komt ook al over 6 daagjes :)!
    Heel veel suc6 en een kus xx uit Amerika!!

• 28 Maart 2007 - 19:25

Martine:

Hee meiden,

Ik heb jullie tot nu toe nog steeds gevolgd hoor! Ook in de klas (groep 6 in mijn geval) bespreek ik alle nieuwe berichten met de groep. Die printen we uit en hangen op A3-formaat op in de klas (onder de tv!) Misschien gaan we er iets meer aandacht aan besteden, door een onderzoekje te laten doen naar Zuid-Afrika.. Dan snappen ze nog beter wat jullie allemaal meemaken!
    Ze vinden het erg leuk dat jullie hun vragen allemaal beantwoorden, ik lees zelfs dat Kira jullie vanaf thuis ook volgt. Grappig :)
    Nou, ouderavonden zitten erop, ik ben moe!! Dus lees het volgende berichtje wel weer en jullie horen weer van ons ;).

Groetjes Martine

• 28 Maart 2007 - 19:34

Ruald En Ellen:

Hoi nichtje en Tinka,

Wat een schattige kinderen allemaal, je zou er bijna eentje meenemen straks. En wat maken jullie leuke en mooie dingen mee.
    Mijn klas zegt steeds: Juf Ellen, jou nichtje doet tlots (trots bedoelen ze)werk en is heel belangrijk, want wij zijn heel rijk. haha dus iedereen beleeft jullie avonturen mee.

Nou veel plezier nog en hou ons op de hoogte, maar vooral genieten. Want je merkt wel een maand is zo voorbij, nog een maand verder en we sturen mijn oom en tante je kant op.

Nou dikke kus vanuit Apeldoorn

• 28 Maart 2007 - 20:16

Charelle & Olga:

Hai allebei :D
    fijn dat het allemaal zo goed gaat.
    hier is ook alles goed missen jullie wel hoor!
    en wat zitten er weer lieve en leuke
    foto's bij:)
    Super leuk dat jullie ouders ook komen of niet dan. :P

nou (ik charelle weet nu even niks meer te schrijven)
    maar net zoals ik altijd zeg super veel plezier en tot het volgende verhaal ;) :) bye bye xxx charelle en olga

• 29 Maart 2007 - 02:50

Titia:

Hee Lisette!
    Wat beleef jij daar veel zeg. Heel indrukwekkend vast en zeker!
    Leuk dat je ouders ook jouw kant opkomen mijne vertrekken vandaag, voor ee ntrip door oz-land. Ik zie ze over twee weken al!
    Veel plezier nog samen met Tinka! en spreek je..

kus!

• 29 Maart 2007 - 06:10

Lydia:

Hee lieve meiden, wat leuk dat jullie me zo goed kunnen volgen vanuit daar! Ik heb het zelf zo druk dat ik veel moeite heb met iedereen op de hoogte houden...ik heb dus ook niet veel tijd om alles van jullie te lezen.. maar wat ik nu gelezen en gezien heb klinkt geweldig! Ik ben blij dat jullie nogsteeds nieuwe dingen ervaren enzo... heerlijk.. ik vind het 'travel-leven' echt zo relaxed :) Ik moet nu naar een summercamp t/m zondag. Meiden geniet van alles! I'll do the same! xje Lydia

• 29 Maart 2007 - 07:36

Monique En Herm:

hey dames, wat is het toch leuk om elke keer weer te lezen wat jullie allemaal meemaken Nog veel plezier daar en het gaat jullie goed. Kijk er weer naar uit om het volgend verhaaltje te lezen en ze zien wat jullie daar allemaal doen.

• 30 Maart 2007 - 06:37

Hanneke:

Hallo Lisette en Tinka
    Fijn, dat jullie het zo naar je zin hebben. Ik kan me voorstellen dat jullie het heel erg leuk vinden als je ouders komen, dan kun alles een beetje delen he? Geniet van alles, groetjes van Hanneke en Cor

• 30 Maart 2007 - 15:16

Reinhold:

Hoi dames,
    Hoe is het eigenlijk gesteld met jullie engels. Na zo'n eerste maand in het Zuidafrikaanse land moet dat toch al van een aardig niveau zijn. Ik dacht daaraan toen ik jullie verhaal las over het bezoek aan het ziekenhuis.
    In jouw laatste SMS, Lisette, gaf je aan dat het daar regende. Doe me een plezier en regel wel even dat het in mei stralend weer is want regen hebben we de afgelopen tijd hier in het kikkerland genoeg gehad.
    Verder zoals altijd, prachtig om weer wat van jullie te horen en blijf zulke mooie verhalen schrijven!
    Groeten van de tandarts, Richard, want daar was ik donderdag (had geen gaatjes!) en hij was benieuwd hoe het met jullie ging.
    Liefs vanuit de Iepenlaan!

Reinhold

• 31 Maart 2007 - 08:08

Xander:

hallo tinka,
    ik mis jou.

kusjes xander.

• 31 Maart 2007 - 16:21

Arjanne:

Meiden! Sorry ik had nog even willen mailen nav jullie kaartje maar ben zo druk dat het er nog niet van gekomen is. Dus alvast een bedankje!! Erg leuk om post te ontvangen :)
    Een maand voorbij... jeetje das wel snel gegaan, voor mijn gevoel zijn jullie pas net weg. Maar het klinkt nog steeds als een super ervaring!! Geniet er van en ik ga jullie binnenkort mailen!
    Groetjes Arjanne

• 31 Maart 2007 - 18:26

Elwin:

Hoi meiden!
    Ik heb net alle foto's bekeken en toen zei me moeder opeens dat je ook een berichtje kon schrijven. Dus wou ik wel een berichtje sturen. Als ik naar de foto's kijk lijkt het wel zo dat jullie het heel erg naar jullie zin hebben en volgens mij is dat ook zo! Ik ben wel een beetje jaloers, ik wil ook lekker zwemmen in een zwembad! Maarjahh,,, ik moet weer naar school! Ik wens jullie nog veel plezier en doe de lieve kindjes maar de groeten..

xx Elwin

• 02 April 2007 - 07:56

Ans Mariet:

Hallo meiden in Z. Afrika
    Wat fijn om jullie berichten te lezen, we zijn blij dat het goed met jullie gaat. En nu de weken maar aftellen voor jullie vakantie met zijn allen, nou de weken vliegen voorbij hoor.
    Veel plezier en geniet er maar van. Groeten uit het mooie gat Stokkum.
    Groeten Jan & Ans

• 02 April 2007 - 10:29

De Buurtjes:

hay meiden, top dat jullie dit doen, erg knap ook dat jullie het kunnen.
    ik wens jullie veel succes en veel plezier en laat snel weer een berichje achter.
    dag dag groetjes sarida micha en danisha - ron en fen - dijenty en hannes

• 07 April 2007 - 17:27

Hannie:

Ook van mij hartelijke groeten!
    Ik heb nog niet alles gelezen, maar dat komt nog wel.
    Één vraag heb ik al: wat zijn die "extensions" voor jullie haar?
    Doei, tot de volgende keer.